Инициатива за промотиране и развитие на рибарска територия- Равда

Четвъртокласници  от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Равда бяха част от Група за проучване на ресурси за създаване на рибарски музей на открито „Морето на Равда” по проект „Инициатива за промотиране и развитие на рибарска територия- Равда”. Проектът е финансиран от Европейски фонд за морско дело и рибарство.
През месеците от март до юни с групата работиха Таня Петкова- директор на училището и Марина Янкова- класен ръководител. Партньор на Групата беше Сдружение с нестопанска цел- „ЧАР- Черноморска асоциация за развитие- Бургас”.
Проведени бяха редица дейности с цел промотиране и популяризиране на рибарския поминък в с. Равда, на уникални природни забележителности и богатствата на Черно море, характерни за района на с. Равда; популяризиране на с. Равда като привлекателна и атрактивна Черноморска туристическа дестинация.
Темите, които бяха заложени в програмата за работа в групата, провокираха голям интерес сред участниците и бяха насочени към триадата минало- настояще- бъдеще.
Групата посети местен рибар, който им разказа и показа нагледно за риболовните методи и средствата за риболов. Посетиха и заснеха уникални морски пейжи от района на Равда, след което направиха рисунки, пана и диорама на морско дъно.
С голямо удоволствие и ентусиазъм участниците издириха стари снимки за рибарския поминък, записаха разкази на стари рибари в Равда. След това селектираха текстовете и фотографиите, които ще се експонират в Музея на открито.
В класната стая ръководителите на групата запознаха учениците с изключителните особености, загадки и тайни на Черно море, с черноморската екосистема и хранителните вериги.
Работата на Групата по проекта приключи с атрактивна разходка с лодка в плитчините на Черноморски район село Равда.
Проектът беше грандиозно финализиран на 05 септември 2021 г. с провеждане на Фестивала „Равда-морето, рибите и рибарите“, който зарадва малки и големи с богата кулинарна и културна програма. Участниците и публиката  имаха възможност да опитат от най-вкусната рибена  чорба на Иван Звездев, приготвена  по традиционна рецепта от Равда и от рибните ястия, които бяха представени на Кулинарна изложба. За приготвянето на рибената чорба, малките рибари от Групата предоставиха своя сутрешен улов.
Децата на Равда имаха възможност да творят в „Детска творческа работилница“. Във фестивалния концерт, посветен на морето и рибарите  звучаха невероятните песни на дует „Морски струни“. В концерта участваха  млада странджанска певица и детски танцов състав „Пламъче“.
По време на Фестивала беше открит Рибарски музей на открито „Морето на Равда“, позициониран в алейните  пространства на Южния парк.